Jalapeño marynowane w całości.

Papryczki jalapeño to przysmak wielu osób, które kochają ostre potrawy i kuchnię meksykańską. Nie bez powodu jest to warzywo, które kojarzy się przede wszystkim z Meksykiem. Odmiana ta należy do jednych z najbardziej ostrych papryczek na świecie. Mało kto jest odważny na tyle, by zjeść kilka na raz. Jednak możliwości kulinarne przewidują możliwość marynowania jalapeño w zalewach, które przedłużają ich trwałość. Takie marynowane papryczki są idealnym dodatkiem do dań mięsnych czy mocno warzywnych, w których mile widziana jest ostrość.

Trudność przygotowania przepisu: łatwy

Czas przygotowania: 30-45 minut

Porcja dla: 1-2 osób

Składniki:

  • 15-20 papryczek jalapeño
  • 250-300 ml octu
  • 250-300 ml wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru

2 łyżki soli

Przepis ten jest dla osób, które wybitnie lubią potrawy ostre lub z dodatkiem papryczek jalapeño. Na początek papryczki powinny być umyte, oczyszczone z nadmiarowych części liści i łodyg (jeśli występują). Następnie powinny być one wyparzone we wrzątku, tak by pozbyć się bakterii i resztek zabrudzeń, których nie udało się wstępnie wyczyścić. Do garnka należy wlać odpowiednią ilość wody, która powinna się zagotować aż do wrzenia. Gdy woda zagotuje się możemy dolać octu.

Następnie do mieszanki wody i octu dorzucamy cukier, sól, które mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dalsza część przepisu jest nieco trudna, gdyż zalewa może szczypać w oczy, jeśli zbytnio się nad nią pochylimy. Do garnka wrzucamy nasze papryczki jalapeño, które wcześniej oczyściliśmy. Przez kilka chwil podgotowujemy je oraz pod koniec gotowania dodajemy odłożone ząbki czosnku. Im więcej czosnku dodamy tym bardziej ostre będą nasze papryczki.

Oczywiście nie musimy ich obierać i pokroić na części. Ten przepis pozwala na zamarynowanie ich w całości, a to oznacza, iż będzie trzeba przygotować sobie od jednego do dwóch słoików po około 150-200 ml. W zależności od tego jak duże papryczki kupiliśmy, zgodnie ze składnikami, wyjdzie nam minimum jeden słoik ostrych pyszności. Po ugotowaniu całości możemy pojedyncze sztuki wybrać szczypcami z garnka. Łapanie papryczek z gorącej zalewy samymi palcami to niezbyt dobry pomysł, gdyż można się konkretnie nimi poparzyć. Po zalaniu gorącą zalewą słoika, w którym umieściliśmy papryczki, wystarczy go odwrócić do góry nogami by naturalnie zawekował się.

Papryczki to idealny dodatek do dań kuchni meksykańskiej, ale również świetnie sprawdzają się w takich daniach jak sałatki czy nawet tosty. Wystarczy taką papryczkę pokroić w cienkie dukaty by była idealnym uzupełnieniem naszego obiadu!

Smacznego!