Nie wymaga wielkich kucharskich umiejętności, to danie przygotuje nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Prosto i szybko. Jest smaczny i na pewno zdrowy.
Jaki makaron wybrać?
Jak wiadomo, jest bardzo dużo gatunków makaronów. Niektóre idealnie łączą się z gęstymi, zawiesistymi sosami, inne pasują idealnie do połączenia ich z warzywami i serem. Szybki makaron z cukinią i serem będzie znakomicie komponował się z makaronem penne, w kształcie ukośnej uciętej rurki. Innym włoskim specjałem nadającym się do tego dania jest makaron fusilli o kształcie świderków. Można także pokusić się o użycie makaronu fettuccine w formie długich wstążek lub płaskiego i cienkiego makaronu pappardelle.
Przygotowanie dania
Aby przygotować szybki makaron z cukinią i serem będziemy potrzebować także:
- jednej dużej lub dwóch mniejszych cukinii
- sera żółtego lub pleśniowego – wedle gustu
- cebuli
- czosnku
- oliwy lub oleju do smażenia
- śmietany
Warto także podkręcić smak makaronu dodając ulubione przyprawy. Mogą to być, oprócz soli i pieprzu, świeża lub suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie. Wszystkie idealnie łączą się z makaronem, dając wspaniały smak i aromat.
Do dzieła
Nasze danie zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oleju. Dodajemy też pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Jeśli jest młoda, nie musimy obierać jej ze skórki. Wrzucamy również kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, solimy i pieprzymy, wsypujemy również zioła do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji podanej na opakowaniu. Gdy cukinia z cebulą i czosnkiem będą miękkie, dodajemy śmietanę (delikatnie i powoli, aby się nie zważyła) i dusimy całość jeszcze chwilę do miękkości. Ugotowany i odcedzony makaron łączymy na patelni z warzywami, wykładamy na talerze i posypujemy startym na tarce żółtym lub pleśniowym serem.
Smacznie i zdrowo
Tak przygotowany szybki makaron z cukinią i serem jest nie tylko delikatny i pyszny w smaku, ma również dużo potrzebnych człowiekowi składników. Cukinia, warzywo należące do rodziny dyniowatych, może poszczycić się wieloma cennymi wartościami odżywczymi. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Zawiera witaminy A, C, B6, kwas foliowy, błonnik. Zawiera również minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Jest idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, zawiera bardzo mało kalorii. Najlepsza jest młoda, niezbyt duża, o świecącej, jędrnej skórce. Warto zatem, aby to szybkie w przygotowaniu danie często gościło na naszych stołach.