Sezon ogórkowy – kiszone ogórki.

Ogórki kiszone to jeden z cudów lata, które swoim smakiem zdobyły rzesze fanów. Kiszonki to jedne z najzdrowszych produktów, które możemy zrobić sami. Świetnym sposobem na uzyskanie zdrowych kiszonych ogórków (np. małosolnych) jest kupienie ich od sprawdzonego źródła, które posiada certyfikat potwierdzający ich ekologiczność. Dzięki temu mamy pewność, iż są one niepryskane oraz hodowane w ekologiczny sposób.

Trudność przygotowania przepisu: łatwy

Czas przygotowania: 1-2 godziny

Porcja dla: 1-2

Składniki:

  • 1 kg ogórków (np. śremski)
  • 2 litry wody
  • Mieszanka do kiszenia ogórków (może być gotowa, którą kupimy w sklepie)
  • 1 pęczek kopru
  • 1-3 liście laurowe (na słoik)
  • Pieprz w ziarnach całych
  • Ziele angielskie
  • 2 łyżki soli

2 litry wody należy zagotować w odpowiedniej wielkości garnku. Po zagotowaniu powinna odstać aż do uzyskania średnio ciepłej temperatury. Oczywiście należy w tym momencie wsypać odmierzoną ilość soli. Do wyparzonych i dokładnie oczyszczonych słoików należy włożyć w pionie jak największą ilość ogórków, kopru oraz reszty składników takich jak liście laurowe. pieprz czy ziele angielskie. Po włożeniu ogórków do szklanych pojemników z przykryciem lub wybranych słoików z wieczkiem możemy wsypać zawartość gotowej mieszanki do kiszenia. Można ją dostać w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych, marketach lub lokalnych ryneczkach i warzywniakach.

Po włożeniu ogórków do takiej ilości słoików, jaką wybraliśmy możemy przystąpić do zalania ogórków wcześniej odstawioną wodą. Ta ilość powinna nam wystarczyć. Oczywiście dobrze jest mieć do pomocy drugą osobę, która pomoże nam przy zakręcaniu słoików. Po zalaniu ogórków należy szybko zakręcić i docisnąć wieczko, a słoik powinien być ustawiony do góry dnem. Pozwoli to na zassanie ich i zawekowanie w naturalny sposób. Teraz ogórki powinny poczekać na moment, w którym ostygną i będzie je można wtedy bezpiecznie odwrócić wieczkiem we właściwą stronę.

Po ostygnięciu słoików i odczekaniu 1-2 dni można je przenieść w ciemne i chłodne miejsce, które pozwoli im dojrzeć do właściwego smaku ogórków kiszonych. Zasada jest tu bardzo prosta. Im dłużej je kisimy tym bardziej kwaśne i wyraziste będą nasze kiszonki. Im krócej się je zostawi tym lżejszy jest ich smak. Nazywamy je wtedy ogórkami małosolnymi. Jednak w tym przepisie ważnym jest to, by nasz wyrób był ogórkiem kiszonym. Optymalny czas kiszenia to 2-3 tygodnie. Po tym czasie zalewa, którą wcześniej przygotowaliśmy stanie się lekko mętna. To znak, że zawartość słoika zaczęła uzyskiwać docelowy smak. Optymalny czas kiszenia ogórków to 2-3 tygodnie.

Smacznego!