Posiadając własny ogródek, człowiek chce, by ten nie tylko pięknie wyglądał, ale stara się wygospodarować na nim również teren, który posłuży do hodowli własnych warzyw czy owoców. Miejsce przy płocie, gdzie przez duszą część dnia dociera słońce, jest odpowiednie dla krzewów owocowych, takich jak porzeczka czerwona czy agrest. Ten drugi, choć mniej popularny powinien znaleźć się właśnie przez swoje owoce – czy jakikolwiek inny krzew dostarcza tak kwaśnego, a przy tym lubianego smaku? Agrest to nie tylko dodatek do ciast i deserów – można przygotować z niego także coś na bardziej srogą porę roku.
Smaczna produkcja zdrowia
Krzaki agrestu sprawdzają się jako ozdoba płotów, zaś ich owoce w okresie letnim nadają się na słodką i zdrową przekąskę, po którą warto pokusić się, nawet nie mając własnego krzaczka. Agrest to bowiem owoc, w którym znajduje się wiele składników odżywczych służących ludzkiemu zdrowiu. Jego wartości odżywcze powinny docenić osoby skarżące się na zmęczone oczy – agrest jest bowiem skarbnicą luteiny, która wspomaga pracę narządu wzroku. Poza tym owoc ten zawiera w sobie witaminę A, witaminę C, pektyny, kwasy organiczne, niacynę. Jest bardzo dobrym źródłem potasu – w 100 gramach tego owocu minerał stanowi 198 miligramów.
Agrest posiada wiele właściwości zdrowotnych: wspomaga trawienia, poprawia pamięć i koncentrację, przyspiesza przemianę materii, nie podnosi poziomu cukru we krwi, usuwa toksyny z organizmu, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworowym.
Agrest pojawia się jako dekoracja różnych ciast, smakuje pysznie także jako składnik kompotu, jest również owocem, który nadaje się do przetworów – można przygotować z niego dżem i cieszyć się jego kwaskowym smakiem w okresie jesienno-zimowym.
Poniżej zaprezentowano przepis na dżem z agrestów. Podana w nim ilość składników pozwoli na uzyskanie około 900 ml dżemu.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- ¾ szklanki wody (około 190 ml)
- 500 g cukru (lub według upodobań mniej lub więcej)
- sok z jednej cytryny (około 50 ml)
Wykonanie
Agrest oczyścić z szypułek i dokładnie opłukać na durszlaku.
Do garnka wsypać cukier, dodać wodę i wymieszać. Garnek postawić na gazie i zagotować, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się nie przypalił.
Gdy syrop się zagotuje, dodać do niego agrest i sok z cytryny. Dżem smażyć, od czasu do czasu mieszając. Od momentu zagotowania powinien smażyć się przez około 60 minut.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Pozostawić je do ostygnięcia, następnie odstawić do spiżarni lub piwnicy.