Zupa grzybowa na zakwasie z kaszy gryczanej

Zupy są nieodłączną częścią polskiej kuchni. Dla niektórych stanowią samodzielny posiłek, inni widzą w niej preludium do dania głównego. Każda jest pożywna i smaczna, niektóre zaś samą swoją wonią są w stanie przyciągnąć do stołu. Zapach gotowanej zupy grzybowej przynosi ze sobą wspomnienie ostatniej wyprawy do lasu, pachnie nim, a takiemu posiłkowi trudno się oprzeć. Ale czy kiedykolwiek dano szansie tej zupie przygotowanej na zakwasie z kaszy gryczanej? Jeśli nie, to naprawdę warto – smak jest jeszcze lepszy, a jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne.

Zaskakujące wykorzystanie kaszy gryczanej

Kasza gryczana kojarzy się jako ta kupna luzem lub w woreczkach, którą wystarczy ugotować w osolonej wodzie i już można jeść na przykład z jajkiem i maślanką czy kotletem mielonym i burakami. Osoby, które pieką swoje własne chleby, wiedzą, że można z niej przygotować zakwas, jednak mało kto decyduje się na tymże zakwasie przygotować zupę. A grzybowa skomponuje się na nim wręcz doskonale.

Jak zrobić zakwas z kaszy gryczanej?

Do przygotowania takiego zakwasu potrzebne są ogólnodostępne składniki, duży słój i trochę chęci. Decydując się więc na zupę grzybową na zakwasie, to od niego należy zacząć, dlatego przygotować trzeba:

  • 4-litrowy słój
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 kg kaszy gryczanej
  • woda – tyle, by zalać słoik z kaszą do ¾ objętości.

Kaszę i obrany czosnek umieścić w słoju i zalać wodą do ¾ wysokości słoika.
Słój zabezpieczyć od góry, na przykład gazą i sznurkiem.
Po około dwóch tygodniach kaszę odcedzić, a powstały zakwas zlać do butelek, przechowywać w lodówce.

Ulepszony smak lasu

Mając już zakwas gotowy, można brać się za zupę. Przygotowana z suszonych grzybów na zakwasie jest kwaśna, smaczna, rozgrzewająca, sprawdzi się więc idealnie w okresie zimowym, kiedy zwiększa się potrzeba ocieplenia od środka.

Składniki:

  • 60 g suszonych grzybów
  • ½ litra zakwasu z kaszy gryczanej
  • 0,7-1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz

Wykonanie

Grzyby umyć i zalać wodą, pozostawić na godzinę, następnie odsączyć. Wodę zachować.
Cebulę i warzywa pokroić w kostkę, zmiażdżone ząbki czosnku posiekać, grzyby pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć warzywa i cebulę wraz z grzybami, na koniec dodać czosnek.
Zalać wodą po grzybach, zamieszać, przelać do garnka.
Dolać bulion, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, gotować pod przykryciem niecałą godzinę.
Dodać zakwas z kaszy, gotować kolejne 15 minut.
Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać sól, wlać do niej trochę zupy z garnka, porządnie wymieszać i wlać do zupy. Zagotować.
Przyprawić pieprzem, kminem i ziołami.
Można podawać z łyżeczką chrzanu dla jeszcze wyraźniejszego smaku.