Zupy są nieodłączną częścią polskiej kuchni. Dla niektórych stanowią samodzielny posiłek, inni widzą w niej preludium do dania głównego. Każda jest pożywna i smaczna, niektóre zaś samą swoją wonią są w stanie przyciągnąć do stołu. Zapach gotowanej zupy grzybowej przynosi ze sobą wspomnienie ostatniej wyprawy do lasu, pachnie nim, a takiemu posiłkowi trudno się oprzeć. Ale czy kiedykolwiek dano szansie tej zupie przygotowanej na zakwasie z kaszy gryczanej? Jeśli nie, to naprawdę warto – smak jest jeszcze lepszy, a jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne.
Zaskakujące wykorzystanie kaszy gryczanej
Kasza gryczana kojarzy się jako ta kupna luzem lub w woreczkach, którą wystarczy ugotować w osolonej wodzie i już można jeść na przykład z jajkiem i maślanką czy kotletem mielonym i burakami. Osoby, które pieką swoje własne chleby, wiedzą, że można z niej przygotować zakwas, jednak mało kto decyduje się na tymże zakwasie przygotować zupę. A grzybowa skomponuje się na nim wręcz doskonale.
Jak zrobić zakwas z kaszy gryczanej?
Do przygotowania takiego zakwasu potrzebne są ogólnodostępne składniki, duży słój i trochę chęci. Decydując się więc na zupę grzybową na zakwasie, to od niego należy zacząć, dlatego przygotować trzeba:
- 4-litrowy słój
- kilka ząbków czosnku
- 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 kg kaszy gryczanej
- woda – tyle, by zalać słoik z kaszą do ¾ objętości.
Kaszę i obrany czosnek umieścić w słoju i zalać wodą do ¾ wysokości słoika.
Słój zabezpieczyć od góry, na przykład gazą i sznurkiem.
Po około dwóch tygodniach kaszę odcedzić, a powstały zakwas zlać do butelek, przechowywać w lodówce.
Ulepszony smak lasu
Mając już zakwas gotowy, można brać się za zupę. Przygotowana z suszonych grzybów na zakwasie jest kwaśna, smaczna, rozgrzewająca, sprawdzi się więc idealnie w okresie zimowym, kiedy zwiększa się potrzeba ocieplenia od środka.
Składniki:
- 60 g suszonych grzybów
- ½ litra zakwasu z kaszy gryczanej
- 0,7-1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz
Wykonanie
Grzyby umyć i zalać wodą, pozostawić na godzinę, następnie odsączyć. Wodę zachować.
Cebulę i warzywa pokroić w kostkę, zmiażdżone ząbki czosnku posiekać, grzyby pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć warzywa i cebulę wraz z grzybami, na koniec dodać czosnek.
Zalać wodą po grzybach, zamieszać, przelać do garnka.
Dolać bulion, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, gotować pod przykryciem niecałą godzinę.
Dodać zakwas z kaszy, gotować kolejne 15 minut.
Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać sól, wlać do niej trochę zupy z garnka, porządnie wymieszać i wlać do zupy. Zagotować.
Przyprawić pieprzem, kminem i ziołami.
Można podawać z łyżeczką chrzanu dla jeszcze wyraźniejszego smaku.