Pizza serowo – orzechowa

Szukasz ciekawego przepisu na pizzę? Znudziły ci się tradycyjne wariantu tego pysznego dania i chcesz odmienić coś w swoim jadłospisie? Chcesz czegoś innowacyjnego i zaskakującego? Pizza serowo- orzechowa z dynią i szałwią zachwyci twoje podniebienie. Ciągnący się ser, chrupiące pod zębami orzechy, delikatność dyni i aromat szałwii. Zakochasz się w niej od pierwszego skosztowania i stanie się częstym bywalcem na twoim stole. Jej wykonanie wcale nie jest trudne, a zdecydowanie warto. Jeszcze nigdy nie kosztowałeś tak zniewalającej, innowacyjnej, pysznej i świetnie komponującej się pizzy.

Składniki

Ciasto na pizzę:

• 250 g mąki pszennej typu ‘’00’’
• 150 g wody
• 1 łyżeczka soli
• 8 g świeżych drożdży
• 1 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
• 1 łyżeczka śmietany 18%
• 30 g sera emmentaller
• 30 g sera mozzarella
• 100 g pieczonej dyni
• pół garści orzechów pinii
• pół garści orzechów włoskich
• świeża szałwia – około garści
• 20 g sera ricotta
• 10 g sera pleśniowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Wyrabiamy z nich gładkie i elastyczne ciasto na pizzę. Następnie układamy je w lekko natłuszczonej misce i przykrywamy folią spożywczą. Tak powstałe ciasto na pizzę odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

W następnym kroku mieszamy śmietanę 18% z koncentratem pomidorowym lub passatą pomidorową – wedle uznania.

Ser emmentaller, mozzarellę i ser pleśniowy kroimy w dość drobną kostkę. To samo robimy z upieczonym wcześniej kawałkiem dyni. Do tego siekamy orzechy na mniejsze kawałki i dość drobno rozrywamy listki szałwii.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni Celsjusza.

Z wyrośniętego wcześniej ciasta formujemy kule i odstawiamy ponownie, tym razem na 10 minut do kolejnego wyrastania. Najlepiej nakryć ją ściereczką, żeby nie przyschła.

Kulę rozgniatamy na blacie lekko posypanym mąką do grubości jaką preferujemy. Placek umieszczamy na blaszce lub kamieniu i smarujemy sosem.

Na pizzy układamy pokrojone w kostkę ser emmentaller, mozzarellę i ser pleśniowy, dynię, potłuczone orzechy. Na samym końcu rozkładamy kawałeczki ricotty.

Pizze pieczemy około 8-10 minut. W połowie czasu pieczenia się pizzy układamy na niej szałwie.

Podajemy z oliwą z oliwek lub oliwą z chili, posypujemy dodatkowo świeżo mielonym pieprzem i cieszymy się zniewalającym smakiem. Smacznego!