Zapiekanki z pieczarkami

Dla starszych to danie, które kojarzy się ze wspomnieniem dzieciństwa, dla młodszych szybki posiłek stanowiący alternatywę dla innych popularnych fast foodów. Zapiekanka – danie, które śmiało można nazwać kultowym.

Z zamierzchłych czasów PRL- u

Kto pierwszy wpadł na pomysł, aby sprzedawać tę szybką przekąskę, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że w latach 70. XX wieku na ulicach, w budkach lub przyczepach kempingowych przerobionych na małe punkty gastronomiczne zaczęły się pojawiać zapiekanki z pieczarkami. Danie nie było zbyt skomplikowane- składało się z przekrojonej wzdłuż bułki bagietki podpieczonej z dodatkiem pieczarek i obowiązkowo posypane startym żółtym serem. Pieczarki były uprzednio pokrojone na małe kawałeczki i podsmażone w wersji  ,,na bogato” z dodatkiem cebuli. Cała kanapka po podpieczeniu w piekarniku była ciepła, rozpuszczony ser żółty przyjemnie ciągnął się na bagietce. Na koniec całość polewano średniej zazwyczaj klasy keczupem lub rozcieńczonym z wodą koncentratem pomidorowym.

Gdy brakowało mięsa…

Pomysł przygotowywania i sprzedawania tego polskiego fast foodu był genialny w swej prostocie. Wystarczyło w budzie lub przyczepie zainstalować piekarnik, składniki, z których powstawały zapiekanki z pieczarkami były- w czasach reglamentacji mięsa i wędlin, dość łatwe do zdobycia. Pieczarki oraz cebula i ser żółty były w tych czasach dostępne w sklepach, podobnie jak bułki, którzy przedsiębiorczy zapiekankowi biznesmeni zdobywali w prywatnych piekarniach.

Wspomnień czar

Budki z zapiekankami powstawały w wielu miejscach większych miast. Szczególnie często pojawiały się na miejskich starówkach, ciesząc głodnych turystów zwiedzających miasto, którzy chcieli w czasie zwiedzania coś szybko i niedrogo przekąsić. Usytuowane były też na dworcach kolejowych oferując szybką przekąskę podróżnym. Dużą popularnością cieszyły się zapiekanki wśród dzieci i młodzieży. W czasach, w których nikomu nie śniło się o jedzeniu w sieciowych, znanych na całym świecie fast foodach, zapiekanki stanowiły świetną alternatywę dla nudnych, klasycznych domowych obiadów serwowanych przez mamy i babcie.

Zapiekanki dobre i dziś

Dzisiaj, w XXI wieku zapiekanki nadal cieszą się dużą popularnością. Można kupić je na mieście, można także przygotować samemu w domu. Klasyczną ich wersję stanowi nadal przecięta wzdłuż bagietka z podpieczonymi pieczarkami z cebulą posypana serem żółtym, podpieczona w piekarniku i polana keczupem lub innym sosem, np. czosnkowym na bazie jogurtu. Bardziej wyrafinowani smakosze dodadzą podsmażoną kiełbasę lub podpieczone kawałki mięsa z kurczaka. Także weganie mogą cieszyć się smakiem zapiekanki, dodając do klasycznej wersji warzywa- pomidory lub paprykę. Zapiekanki z pieczarkami nadal będą smakować podane gościom jako ciepła przekąska.