Jeżeli mielibyśmy wymienić kilka kluczowych aspektów do prawidłowego funkcjonowania lokalu gastronomicznego, z pewnością jednym z najważniejszych byłaby higiena. To właśnie o nią musi bezwzględnie dbać właściciel lokalu. Zachowanie najwyższych standardów W tej kategorii stanowi gwarancję bezpieczeństwa dla gości, a także ich zadowolenie. W każdym lokalu gastronomicznym powinna znaleźć się zmywarka z funkcją wyparzania. Czym ona właściwie jest? Czym takie połączenie różni się od zwykłej zmywarki a czym od wyparzarki? Z dalszej części naszego tekstu dowiecie się czym jest zmywarko-wyparzarka.
Czym jest zmywarko-wyparzarka?
Wspomnieliśmy już o tym, że w każdym lokalu gastronomicznym takim jak na przykład kawiarnie, herbaciarnie, pizzerie czy restauracje podczas dużego ruchu potrzebne jest dużo różnych naczyń. Trudno sobie wyobrazić zmywanie ręczne, gdyż bywa ono mocno utrudniające pracę, a w momencie, kiedy w lokalu odwiedza nas naprawdę spora liczba gości, działania te zdają się być zupełnie nieakceptowalne. Dlatego w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym powinna pojawić się zmywarko-wyparzarka, bez której trudno wyobrazić sobie prawidłowe funkcjonowanie tego miejsca. Urządzenie to nie tylko usprawnia proces mycia, ale także sprawia, że staje się ono bardziej oszczędne przy wykorzystaniu minimalnych ilości wody oraz wykorzystując minimum niezbędnej energii. Warto wspomnieć o tym, że w domowych warunkach mycie naczyń w zmywarce całkowicie wystarcza, ale musimy mieć na uwadze to, że biznes gastronomiczny rządzi się innymi prawami. Oprócz mycia niezbędne jest wyparzanie każdego widelca, talerza, filiżanki i tak dalej. Zgodnie z wymogami sanitarnymi, wyparzarka jest niezbędnym elementem każdego lokalu. Tak naprawdę Urządzenie to stanowi jeden z aspektów dopuszczenia naszego lokalu w ogóle do użytku. Domowa zmywarka pracuje w temperaturze do 70 stopni Celsjusza, a wyparzenie wymaga temperatury nawet 90 stopni, by zginęły wszystkie zarazki. Dlatego też w lokalu gastronomicznym wyparzarka jest elementem podstawowym. Jednak producenci zadbali o to, by połączyć zmywarkę z wyparzarką i dać nam urządzenie doskonałe.
Zmywarko-wyparzarka, czyli najlepszy wybór do restauracji
Wspomnieliśmy już o tym, że w lokalu gastronomicznym niezbędna jest zarówno zmywarka, jak i wyparzarka. Na szczęście nie muszą być to wcale dwa osobne urządzenia, a wręcz przeciwnie – aktualnie z powodzeniem znajdziemy wysokiej jakości urządzenie łączące te dwa typy w jedno. Zmywarko-wyparzarka w gastronomii dba o to, by zapewnić skuteczne czyszczenie naczyń, a następnie zadbać o ich odkażenie za pomocą wysokiej temperatury. Odpowiednio dobrany program zabija wszystkie drobnoustroje, dzięki czemu zyskujemy pewność, że nasza zastawa stołowa z powodzeniem może trafić do gości naszego lokalu. Ponadto funkcja wyparzania pozwala nam zapewnić nieskazitelną czystość wszystkich rodzajów naczyń a także sztućców. Co więcej – jest to szybki i bezproblemowy sposób na pozbycie się nie tylko zanieczyszczeń, ale różnych drobnoustrojów. Wysoka temperatura ma znacznie korzystniejszy wpływ na odkażanie, niż działania przy użyciu specjalistycznych detergentów.
Korzyści wynikające z posiadania zmywarko-wyparzarki gastronomicznej
Zmywarko wyparzarka gastronomiczna dba przede wszystkim o to, by lokal mógł spełnić wymagania sanepidu w zakresie higieny, a także gwarantuje ona bezpieczeństwo gościom. Ponadto mycie oraz sterylizacja naczyń przy jej użyciu są bardzo proste a jednocześnie szybkie, a warto wiedzieć o tym, w nowoczesne urządzenia stosują bardzo szybkie programy zarówno mycia, jak i wyparzania. Istotne jest także to, że cały proces odbywa się tutaj automatycznie, a zadaniem pracownika jest wyłącznie jej załadowanie i późniejsze rozładowanie po pracy. Na uwagę zasługuje również fakt, że używać jej możemy do wszystkich rodzajów naczyń bez ryzyka, że dojdzie do ich zniszczenia. Ponadto nowoczesne zmywarko-wyparzarki są bardzo oszczędne, dzięki czemu zużywają nie tylko minimalną ilość energii, ale również wody.
Podsumowanie
Zmywarko wyparzarka w gastronomii jest elementem niezbędnym. D ona nie tylko o utrzymanie naczyń w czystości, ale zapewnienie najwyższych warunków higienicznych związanych z niszczeniem drobnoustrojów.