Masz dosyć tradycyjnych obiadów? Znudziły ci się typowe polskie zupy? Zaskocz swoich gości, serwując im zupę prosto z Azji, z Państwa Środka. Oto chińska zupa z kurczakiem. Przepis jest naprawdę banalny, a smak wprawi twoich gości w zachwyt.
Sekretem są przyprawy
Chińskie zupy gotowane są na wywarze mięsno-warzywnym, podobnie jak nasze rodzime. Bardzo często gotuje się je na wywarze wołowym lub drobiowym. Ich sekretem są orientalne przyprawy raczej nie używane w kuchni polskiej:
-sos sojowy – sfermentowany sos będący mieszaniną soi, pszenicy, wody oraz soli. Znany w kuchni chińskiej od wieków i służący do przyprawiania wielu potraw
– ocet ryżowy- uzyskiwany ze sfermentowanego ryżu lub wina ryżowego. W occie ryżowym marynuje się mięso, używa się go do przyprawiania makaronu oraz zup
– imbir- przyprawa znana w Azji od ponad 3000 lat, o wyrazistym smaku i mocnym aromacie. Używana samoistnie lub jako składnik wielu mieszanek, o właściwościach leczniczych. Korzeń imbiru rozgrzewa, poprawia odporność i trawienie.
Orientalny makaron
Najpopularniejsze są dwa typy orientalnych makaronów, używanych jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich oraz zup:
– Makaron ryżowy. Powstaje z mąki ryżowej i wody z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Ma postać bardzo cieniutkich niteczek lub nieco większych i szerszych wstążek. Nie wymaga gotowania, wystarczy przed zjedzeniem zalać go wrzątkiem.
– Makaron zwany sojowym, który…wcale nie powstaje z soi. Makaron ten robi się ze skrobi uzyskanej z batatów lub niezwykle popularnej w krajach azjatyckich fasoli mung.
Inne składniki
Do przygotowania chińskiej zupy potrzebujesz (oprócz sosu sojowego, octu ryżowego i imbiru) mięsa z kurczaka – najlepiej piersi. Także cebuli, pora, czosnku, marchewki, szczypiorku
Chińska zupa z kurczakiem – przepis krok po kroku
Zacznij od opłukania piersi z kurczaka i usunięcia drobnych żyłek i kawałków tłuszczu. Następnie pokrój pierś drobiową w kosteczkę i krótko podsmaż na oleju z dodatkiem świeżo startego imbiru i czosnku. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, pora w plasterki a marchewkę w cienkie słupki. Dodaj do podsmażonej piersi kurczaka wraz z dwiema łyżkami sosu sojowego i jedną łyżką octu ryżowego, smaż na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie przełóż wszystko do garnka i zalej litrem zimnej wody. Gotuj około 5- 10 minut. Do zupy dodaj makaron ryżowy lub sojowy przyrządzony uprzednio wedle przepisu. Po ugotowaniu posyp zupę drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Chińska zupa z kurczakiem jest niezwykle smakowitym, aromatycznym , a przy tym sycącym daniem nadającym się na każdą okazję.