Marmolada z pomidorów

W polskich domach wciąż kultywowana jest tradycja robienia przetworów oraz własnych wyrobów. Częściej spotyka się z tym na wsi, jednak kolejne pokolenia okres jesienny traktują jako przygotowanie do zimy, kiedy to trzeba przygotować się w zapasy dobrego i zdrowego jedzenia, które pozwoli przetrwać miesiące zimy, kiedy trzeba bardziej wspierać odporność. Liczne przetwory, własnej roboty dżemy i marmolady z owoców. Czy wśród nich może być coś zaskakującego? Tak, na przykład marmolada z pomidorów, która doskonale sprawdzi się na kanapce czy jedzona wprost ze słoika.

Za skórką smak i zdrowie

O zdrowotnych właściwościach spożywania pomidorów nie trzeba nikogo przekonywać. Dostarczają one organizmowi likopen, witaminę A, C i E, błonnik, są również świetnym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu. Jedzenie ich wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, wzmacnia odporność, poprawia trawienie, a nawet chroni przed szkodliwym wpływem słońca.

Dowiedziono, że pomidory działają przeciwnowotworowo: mężczyźni, którzy regularnie spożywają pomidory, są o 34% mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Powstały także badania, które udowadniają , że dostarczanie zawartego w pomidorach likopenu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy.

Pomidory mają swoje miejsce w kuchni, na stałe wpisane są w smaki wielu zakątków świata, a ich wykorzystanie jest właściwie ograniczone jedynie przez wyobraźnię. Można przygotować z nich smaczną i pożywną zupę – także w wersji krem z grzankami – sos do pizzy i makaronu, dodać do smażonego ryżu, upiec w piekarniku, ususzyć i mieć pod ręką, kiedy świeże będą droższe niż zwykle. Mało kto decyduje się na wykonanie z nich marmolady, a to również dobry sposób na zachowanie ich na okres zimowy, kiedy powinno się dostarczać z pokarmem więcej witamin i minerałów, by nie nabawić się niedoborów.

Przepis na taką marmoladę jest bardzo prosty, więc warto go zanotować i sięgnąć po niego w odpowiednim czasie.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 300 g cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Wykonanie

Pomidory obrać – naciąć nożem na krzyż przy szypułce i sparzyć wrzątkiem. Po chwili usunąć skórkę.
Obrane pomidory pokroić w kostkę, umieścić w garnku o grubszym dnie.
Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny, zagotować. Dodać cukier, smażyć na małym ogniu przez około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu.
Jeśli konsystencja jest odpowiednia, ściągnąć z palnika. Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików.
Dżem przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu – piwnica czy spiżarnia nada się do tego idealnie.