Zioła, które warto mieć w ogródku – ogórecznik.

Bogactwo przydomowego ogródka

Doświadczony ogrodnik świadomie dobiera rośliny, które będzie uprawiał w swoim ogrodzie, zwraca uwagę na ich zastosowanie, a także dopasowanie względem odpowiednich warunków uprawy. Wygląd i atrakcyjność to dwa główne czynniki brane pod uwagę przy kreowaniu własnego ogrodu przez ogrodników – amatorów, jednak z czasem każdego nachodzi refleksja. Obecne czasy są nacechowane zdrowym trybem życia, coraz więcej osób sięga po produkty ekologiczne i korzysta z naturalnych sposobów walki z codziennymi dolegliwościami, dlaczego więc nie zacząć uprawiać własnych produktów? Wystarczy bowiem kawałek ziemi i odrobina zaangażowania, a efekty powalą na kolana i sprawią, że na wyciągnięcie ręki będziesz mieć najlepsze, zdrowe, wolne od nawozów i pestycydów owoce, warzywa i zioła. Dodatkowym atutem samodzielnej uprawy produktów spożywczych jest bardzo duża oszczędność pieniędzy osiągnięta naprawdę niewielkim wkładem pracy.

Zioła, które warto mieć w ogródku – ogórecznik

Zastosowanie ogórecznika lekarskiego jest bardzo szerokie, od silnego działania leczniczego, przez pełnienie roli składnika aktywnego w produktach kosmetycznych, a także dodatku do dań i środka aromatyzującego zalewy w piklach i przetworach. Warto uprawiać go w przydomowym ogródku, by móc w pełni czerpać z jego właściwości.

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to roślina należąca do rodziny ogórecznikowatych i pochodzi z krajów śródziemnomorskich, w Polsce głównie uprawia się go w domowych ogródkach, sporadycznie występuje w warunkach naturalnych w formie chwastu. Jest rośliną jednoroczną, która nie posiada zbyt wygórowanych preferencji względem warunków uprawy. Z powodzeniem rośnie w każdej glebie, zarówno w rabacie ogrodowej, jak i w pojemnikach umieszczonych na balkonach i parapetach domu. Najbardziej preferuje gleby dobrze nawodnione i przepuszczalne, stanowiska raczej słoneczne. Jest rośliną mocno dominującą jeżeli chodzi o pobór wody i składników mineralnych z gleby, dlatego warto sadzić ją w odległości co najmniej czterdziestu centymetrów od innych roślin.

Wysiew ogórecznika

Nasiona ogórecznika lekarskiego wysiewa się wprost do gruntu w okresie od kwietnia do czerwca. Pierwsze kiełki pojawią się już po około trzech tygodniach, natomiast pierwsze kwitnienie przypada na początek lipca, wówczas należy dokonać zbioru kwiatków, najlepiej, jeśli nie będą jeszcze rozwinięte. Świeże liście można zbierać przez cały okres wzrostu rośliny. Ogórecznik z łatwością rozsiewa się sam, jego nasiona są mrozoodporne, w dobrych warunkach uprawy będzie rósł przez kilka kolejnych lat w tym samym miejscu.

Ogórecznik – działanie lecznicze

Ogórecznik jest obfity we flawonoidy, saponiny, rzadkie składniki mineralne, a także garbniki, kwasy organiczne i bardzo łatwo przyswajalną i niezwykle ważną dla zdrowia krzemionkę. Działa silnie moczopędnie, wspomaga profilaktykę i leczenie chorób układu moczowego. Jest przeciwzapalny i przeciwgorączkowy, ukoi przebieg infekcji bakteryjnych i wirusowych, zwłaszcza w przypadku chorób układu oddechowego. Zwiększa odporność organizmu i działa wyciszająco w stosunku do alergii i astmy. Łagodzi chrypkę, rozrzedza wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Regularne spożywanie świeżych liści ogórecznika prowadzi do obniżenia poziomu złego cholesterolu, usunięcia toksyn z organizmu, a także bezpośredniej poprawy samopoczucia, gdyż poprawia pracę mózgu i powoduje wzrost wydzielania hormonu adrenaliny, co jest pomocne w leczeniu objawów depresji.

Ogórecznik- zastosowanie w kosmetyce

Ogórecznik znalazł również zastosowanie w branży kosmetycznej, spożywanie go prowadzi do poprawy ogólnej kondycji włosów, skóry i paznokci. Zawarta w ogóreczniku krzemionka wzmacnia i utwardza paznokcie, ograniczając ich podatność na uszkodzenia. Olej z nasion ogórecznika jest popularnym i bardzo efektywnym w działaniu składnikiem aktywnym wykorzystywanym w produkcji kosmetyków przeznaczonych do cer tłustych, trądzikowych, a także dla osób zmagających się z atopowym zapaleniem skóry lub łuszczycą. Wspomaga regenerację skóry, wzmacnia barierę lipidową i zwiększa odporność skóry na warunki zewnętrzne.

Spożywanie na świeżo i w formie naparów

Świeże, posiekane liście ogórecznika są idealnym dodatkiem do wielu dań, w obróbce termicznej zachowuje się podobnie do szpinaku, doskonale sprawdzą się na przykład w zapiekance z ciastem francuskim. Kwiaty można suszyć albo zamrozić w kostkach lodu, są często wykorzystywane do aromatyzowania przetworów, nalewek i innych napojów.

Ciekawostka

Warto sadzić ogórecznika w niedalekim towarzystwie truskawek i poziomek, gdyż stymuluje ich wzrost i wpływa na urodzajność. Sam w sobie również wykazuje cechy silniejszego i bardziej obfitego rozwoju.