Dodatki do sushi. Do czego służą i jak prawidłowo z nich korzystać?

Sushi to danie, które kojarzy nam się z Japonią oraz stylem życia jej mieszkańców. To zdrowe, smaczne i bardzo pożywne danie, które z roku na rok zyskuje coraz większe grono miłośników także w Polsce. Na jego popularność duży wpływ ma fakt, że w polskiej (i europejskiej!) kuchni próżno szukać potrawy, która byłaby choć trochę podobna do sushi. Jest to więc danie jedyne w swoim rodzaju, którego zdecydowanie warto skosztować. A jeśli już się na to zdecydujemy, powinniśmy wiedzieć, jak w pełni wykorzystać jego potencjał smakowy.

Sos sojowy, wasabi i imbir. Do czego służą te dodatki?

Sushi jest serwowane w towarzystwie trzech standardowych dodatków. Są nimi sos sojowy, imbir i wasabi. To tradycyjne dodatki, bez których jedzenie sushi według wielu nie ma po prostu sensu! Warto więc poznać ich rolę oraz dowiedzieć się, jak prawidłowo je spożywać. Sos sojowy to ciemny płyn, który restauracja sushi serwuje w osobnych miseczkach – po jednej dla każdego gościa. Zadaniem sosu sojowego jest podkreślenie smaku ryby. W związku z tym należy zanurzać w nim jedynie te fragmenty sushi, na których się ona znajduje. W sosie nie moczymy natomiast ryżu ani nie wrzucamy do niego całych kawałków sushi!

Kolejnym wyrazistym w smaku dodatkiem do sushi jest wasabi. Jest to zielona pasta, która słynie ze swojego ostrego, chrzanowego posmaku. Jej zadaniem jest po prostu zaostrzenie smaku sushi. Aby to zrobić, wystarczy nałożyć cienką warstewkę wasabi na wybrany kawałek potrawy i cieszyć się jego wyrazistszym smakiem. Marynowany imbir nie jest dodatkiem w ścisłym tego słowa znaczeniu – jego zadaniem jest bowiem oczyszczenie kubków smakowych oraz ich przygotowanie do przyjęcia nowego smaku. W tym celu imbir spożywa się pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi.

Jak jeść sushi? Czy możemy korzystać ze sztućców?

Każda szanowana restauracja sushi swoje specjały podaje w odpowiedni sposób. Nie uświadczymy na stole klasycznych sztućców, których miejsce zajmą drewniane pałeczki – podstawowe akcesorium przeznaczone do jedzenia w Japonii. To właśnie za ich pomocą powinniśmy spożywać sushi. Według wielu, warto pokusić się o opanowanie sztuki jedzenia sushi za pomocą pałeczek, gdyż to właśnie one pozwalają w pełni uwolnić potencjał smakowy tej wyjątkowej potrawy. Pałeczki nie są jednak jedyną, akceptowalną metodą jedzenia sushi. Zamiast nich równie dobrze możemy bowiem wykorzystać… dłonie!

Jedzenie sushi dłońmi jest metodą szczególnie polecaną osobom początkującym, które nie czują się jeszcze zbyt pewnie w posługiwaniu się pałeczkami. Co więcej, w Japonii nie brakuje ludzi, którzy preferują jeść sushi bez użycia dodatkowych akcesoriów. Według nich, jedzenie smakuje znacznie lepiej, jeśli spożywamy je bezpośrednio z rąk. Warto to sprawdzić właśnie na sushi, które jest potrawą idealnie nadającą się do jedzenia dłońmi.

Kolejną istotną kwestią, o której warto pamiętać zarówno odwiedzając restaurację, jak i jedząc sushi w domu, jest sposób jego spożywania. Poszczególne warianty sushi tworzą nieduże kawałki. Każdy z nich stanowi jedną, niepodzielną kompozycję smakową, której walory w pełni docenimy jedynie umieszczając cały kawałek w ustach. Sushi nie należy więc dzielić na mniejsze porcje, kroić czy rozgryzać – cała porcja, którą przygotowała dla nas restauracja sushi powinna na raz znaleźć się w naszych ustach!