Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym.

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym to nietypowa propozycja dla miłośników nowości i warzyw. Są one całkowicie jadalne i niesamowicie smaczne. Połączone z ciastem naleśnikowym i usmażone na głębokim oleju są kwintesencją lata i nietuzinkowych propozycji na obiad czy podwieczorek. Kwiaty dzielą się na męskie i żeńskie. Kwiat męski ma na końcu łodyżkę, która nie rozwinie owocu. Natomiast żeńskie będą posiadać na swoich końcach miniaturową cukinię, która po zapyleniu rozwinie się w docelowe warzywo. Poniższy przepis ma w sobie ciasto naleśnikowe, więc wszystkim miłośnikom tych placków, taka propozycja podania ciasta powinna się spodobać.

Trudność wykonania przepisu: łatwy

Czas przygotowania przepisu: 30-45 minut

Porcja dla: 1-2 osób

Składniki:

  • Kilkanaście kwiatów cukinii
  • 80-100 g mąki pszennej
  • 1-2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy

Kwiaty cukiniowe najlepiej pobierać ze sprawdzonych źródeł, w których mamy pewność, że nie zostały opryskane żadnymi szkodliwymi pestycydami. Najlepiej posiadać własne, gdyż maj i cały maj i lato to idealny moment do siania i późniejszego zbierania kwiatostanów męskich i żeńskich. Oba rodzaje kwiatów są jadalne, zaś żeńskie dodają nam mały gratis w postaci nierozwiniętej, ale chrupiącej mini cukinii na samym końcu. Krzak cukinii jest niezwykle rozłożysty, a niektóre gatunki niesamowicie plenne pod względem wydawanych owoców. Toteż kwiatów nie zabraknie, gdyż często bywa tak, iż sami lub z rodziną nie dajemy rady z przejedzeniem tych warzywnych cudowności.

Ciasto naleśnikowe jest niezwykle proste do zrobienia. Wystarczy mąkę rozbełtać razem z jajkami, solą i pieprzem. Ciasto najlepiej miesza się trzepaczką do piany, gdyż świetnie rozbija grudki mąki jeśli powstały. Kwiaty cukinii należy dokładnie umyć i oczyścić. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Następnie każdy kwiat, jeden po drugim zanurzamy w misce z ciastem naleśnikowym i wrzucamy na skwierczący olej.

Po usmażeniu najlepiej smakują podane wraz ze szklanką kwaskowego napoju. Idealnie sprawdzi się tutaj lemoniada lub kompot rabarbarowy własnego wyrobu. Jest to niezwykle wykwintna przekąska, która może być ukoronowaniem grilla w ogrodzie, w którym rosną pokaźne krzaki tego warzywa. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym są jeszcze dość niespotykanym daniem, więc budzą cały czas zdziwienie pośród osób, które zostaną poczęstowane tą propozycją kulinarną. Jednak dzięki swojej niecodzienności otwiera ludzi na nowe smaki, a kuchnia, właśnie jest po to by się tymi smakami bawić do woli.

Smacznego!