Majówka wiąże się z spotkaniami i wspólnym grillowaniem. Nawet jeśli pogoda nie dopisuje, można do ego celu użyć grilla elektrycznego. Co grillujemy? Można powiedzieć, że wszystko, ale najlepszym powodzeniem cieszą się szaszłyki. Można je tak przygotować, że każdy z całą pewnością znajdzie odpowiedni dla siebie. Dobrze przygotowany szaszłyk jest w stanie zaspokoić gusta smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Szaszłyki można przygotować na wiele sposobów. Dzięki temu, cieszą się one ogromnym zainteresowaniem na spotkaniach z znajomymi czy też w gronie rodziny.
Szaszłyki z mięsne
Szaszłyki z mięsem można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej używamy tutaj piersi z kurczaka, ale również dużym powodzeniem cieszą się kiełbasy czy boczek. Warto jednak, aby wspomóc je warzywem. Dzięki temu mięso z piersi będzie soczyste, a także podniosą się walory smakowe. Do szaszłyków mięsnych polecane są takie warzywa jak: cebula, papryki (można szaleć z kolorami), ale również można tutaj dodać pomidorki koktajlowe czy też pieczarki. Mięso z piersi z kurczaka warto wcześniej odpowiednio przyprawić. Jeśli chcemy przygotować szaszłyki z dodatkiem mięsa, to powinno być to mięso, które czas pieczenia będzie zbliżony do warzyw.
Szaszłyki warzywne
Szaszłyki warzywne są dobre dla każdego. Tutaj jedynym ograniczeniem w ich tworzeniu jest jedynie nasza wyobraźnia. Jakie warzywa można grillować? Cukinię, pomidorki koktajlowe, papryki, cebule, ogórek zielony i tutaj najlepiej sprawdza się zdecydowanie gruntowy. Można również dodać ziemniaki, ale te warto podgotować na al dente, dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie będą surowe ani też twarde. Szaszłyki warzywne można przyprawić, bardzo dobrze sprawdza się tutaj przyprawa, która jest dedykowana do warzyw grillowanych. Jeśli jednak jej nie posiadasz, spokojnie możesz stworzyć własną np. na bazie soli, pieprzu, papryki jak i ulubionych ziół.
Szaszłyki z kotletem sojowym
Kotlety sojowe cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Żeby je lubić nie trzeba być wegetarianinem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazły się one na szaszłykach. Przygotowujesz je według instrukcji na opakowaniu, ale pomijasz proces smażenia, ponieważ będzie on pieczony na grillu. Jeśli masz obawy, możesz je podsmażyć, ale delikatnie. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że podczas grillowania się nie przypalą. Dobre sąsiedztwo dla kotletów sojowych to przede wszystkim papryka, cebula jak i pieczarki. Jednak jeśli masz swoje ulubione warzywa, nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazły się one na twoim szaszłyku.
Szaszłyki dają ogromne możliwości, dzięki ich uniwersalności, możesz je stworzyć z tego, co masz aktualnie w lodówce. Warto zauważyć, że jest to danie, które nigdy nie zawodzi. Jeśli połączysz szaszłyki z odpowiednim sosem np. czosnkowym i delikatną sałatką, masz pewność, że nikt z twojego spotkania nie wyjdzie głodny.