Pomidory-znane w wielu kuchniach świata, jedzone na surowo, jako składnik sałatek, używane do gotowania popularnej pomidorowej zupy. Podawane z mięsem i makaronem lub ryżem jako sos pomidorowy, przetwarzane do postaci sosów i keczupu.
Nie tylko zwyczajne
Pomidor zwyczajny to warzywo należące do rodziny psiankowatych pochodzące z Ameryki Południowej. Uprawiali je Indianie. Z Ameryki Południowej zawędrowały pomidory do Ameryki Północnej, a do Europy dotarły wraz z wyprawami Krzysztofa Kolumba. Nazwa – pomidor, pochodzi od włoskiego słowa pomodoro, choć pomidory były i są bardzo popularne w kuchni zarówno włoskiej, jak i hiszpańskiej. Na dobre zadomowiły się także w polskiej kuchni i na rodzimych stołach.
Zazwyczaj pomidor kojarzy się z okrągłym czerwonym warzywem o jędrnej i błyszczącej skórce i delikatnym miąższu wypełnionym małymi pesteczkami. Uprawiany na działkach i w ogródkach, często w szklarniach lub pod folią. Lecz tak naprawdę istnieje wiele odmian tego popularnego warzywa. Zaczynając nasze Pomidorowe love – odmiany pomidorów, warto przypomnieć na początku najbardziej znane odmiany.
Pomidory malinowe
Bardzo popularne i łatwo dostępne w sklepach i na bazarach, o nieco nieregularnym kształcie i ciemnej, malinowej barwie. Charakteryzują się cienką skórką i delikatnym, nieco słodkawym smakiem. Idealne do kanapek i do sałatek.
Pomidory koktajlowe cherry
Ta odmiana także jest dość znana i chętnie kupowana. Pomidorki cherry są małe, o średnicy około trzech centymetrów. Są okrągłe i gładkie, mogą występować w różnych barwach- typowo pomidorowej czerwieni, lecz mogą być pomarańczowe, żółte lub brązowe. Nadają się do sałatek, można podawać je faszerowane serem, marynowane. Nadają się jako dodatek do makaronu bądź omletów.
Pomidory daktylowe
Podobne nieco do odmiany cherry, lecz o nieco wydłużonym kształcie, przypominające owoce daktyli. Są słodkie i soczyste. Można jeść je na surowo, marynować i przygotowywać sałatki.
Pomidory śliwkowe zwane także rzymskimi
Ta odmiana wyróżnia się nieco podłużnym kształtem i czerwoną i jędrną skórką. Pomidory rzymskie mają wyrazisty smak. Stosuje się je do spożycia na surowo, lecz także do przygotowywania pomidorowych przetworów- sosów, koncentratów, keczupów i soków pomidorowych.
Pomidory San Marzano
Ich nazwa pochodzi od włoskiego miasta, a same pomidory są czerwone, o podłużnym kształcie. Bardzo często robi się z nich przetwory lub sosy, można kupić je w wielu sklepach w puszkach, obrane z dość twardej skórki. Idealnie nadają się na sosy do makaronu i przeciery.
Pomidory Gargamele
Ta odmiana wyróżnia się wielkimi jak na to warzywo rozmiarami i nieregularnym kształtem. Wspaniałe do jedzenia na surowo, w sałatce warzywnej lub na kanapce, nadają się na przetwory (soki, przeciery i sosy), nadają się także na pomidorową zupę.
Mniej znane odmiany
Na świecie istnieje tak wiele odmian pomidorów, że trudno byłoby wspomnieć o wszystkich. Oprócz najpopularniejszych wspomnianych tu gatunków można na bazarach lub w sklepach warzywnych natknąć się na odmiany rzadziej spotykane:
Pomidory tygrysie
O bardzo nietypowym i charakterystycznym wyglądzie- czerwone, z cienkimi żółtymi paskami przypominającymi futro tygrysa. Nie posiadają tyle słodyczy, ile inne odmiany, mają smak raczej kwaśny. Nadają się do przetworów w zalewie oraz do sałatek.
Pomidory czekoladowe
Ich nazwa nie jest kwestią przypadku. Nie dość, że mają ciemnobrązową, czekoladową barwę to jeszcze wyjątkowo słodki smak. Nadają się więc zarówno do sałatek lub dodatek do kanapki, jak i do smażenia i marynowania.
Pomidory czarne, czyli Black Cherry
To dosyć nowa, lecz zyskująca coraz większą popularność odmiana. Powstała na skutek krzyżowania istniejących odmian, lecz co ważne- nie jest gatunkiem zmodyfikowanym genetycznie (GMO). Czarne pomidory charakteryzują się czarną barwą zarówno miąższu jak i skórki oraz wyrafinowanym, słodko-cierpkim smakiem.
Pomidory żółte
Ich skórka oraz miąższ mają piękny jasnożółty kolor i ciekawy, delikatny smak, nieco inny niż pomidory czerwone. Żółta odmiana ma także walory estetyczne- wspaniale komponuje się z pomidorami czerwonymi lub zielonymi warzywami, tworząc różnobarwną sałatkę. Żółte pomidory nadają się na różne przetwory, a także do smażenia.
Odmian pomidorów jest naprawdę bez liku i trudno byłoby je wszystkie wymienić i opisać. Niektóre odmiany najlepiej smakują na surowo, inne są znakomite do sosów, przecierów i koncentratów. Jeszcze inne nadają się do smażenia, suszenia lub marynowania. Jedno jest pewne- wszystkie gatunki i odmiany pomidorów są pyszne i można wyczarować z nich wielką ilość wspaniałych dań.