Zioła od wielu lat, wykorzystywane są w kuchni, jako smaczne i aromatyczne przyprawy, w medycynie, jako naturalne leki i antybiotyki, oraz w produkcji ekologicznych kosmetyków do ciała. Zioła, zawierają cenne składniki odżywcze, regenerujące, witaminy, tłuszcze i kwasy, dzięki czemu poprawia się kondycja skóry, a organizm człowieka, oczyszcza się ze znajdujących się w nim toksyn.
Choć zioła można kupić w sklepach zielarskich, na straganie czy osiedlowym warzywniaku, coraz chętniej sięgamy po ten, które samodzielnie zbierzemy. Jak prawidłowo to zrobić, by zioła nie straciły swoich cennych właściwości? Sprawdź, jak zbierać samodzielnie zioła.
Jak zbierać zioła z przydomowego ogródka?
Rośliny lecznicze, można zbierać w pobliskich łąk czy lasów., Część z nich, objęta jest ochroną, dlatego nie należy zbierać ich nigdzie indziej, jak we własnym ogrodzie. Idealnym momentem na zbiór ziół, jest okres przed kwitnięciem. Jest to najczęściej maj i czerwiec. Zioła są wtedy najbardziej aromatyczne, i nie tracą cennych składników i witamin. W momencie pojawienia się kwiatostanu, zioła stają się mniej smaczne. Pojawia się lekko gorzkawy smak, a liście są twarde, a nawet łykowate. Tracą również cenne składniki, dlatego lepiej zbierać roślinę wiosną.
Choć najczęściej zbiera się liście, na przykład szałwii, bazylii, rumianku, czy mięty, z powodzeniem zbierać można też kwiatostany, pędy a nawet korzenie. W przypadku kwiatów, okres zbioru ziół, przypada najczęściej na czerwiec, a korzeni jesienią, po przekwitnięciu.
Podczas zbioru ziół w przydomowym ogrodzie,. bardzo ważna jest również pora, i panujące za oknem warunki. Zioła należy zbierać w pogodny, suchy dzień, najlepiej przed południem.
Metody przechowywania ziół. 3 proste sposoby, na suszenie ziół.
Zebrane z ogrodu zioła, można mrozić, blanszować lub suszyć. Nadają się również na nalewki, syropy i olejki, które nieco trudniej jest przechowywać. Aby uniknąć psuciu, oraz pojawieniu się pleśni i grzybów, najlepiej jest zioła wysuszyć.
Istnieją trzy sprawdzone metody suszenia ziół. Jedną z nich, jest zebranie roślin, powieszenie ich w zacienionym przewiewnym i suchym miejscu tak, by liście skierowane były ku dołowi. Proces suszenia, trwa kilka dni. Należy unikać dni deszczowych, gdyż wilgoć, spowolni suszenie, a nawet może spowodować psucie się zi8ół. Ta metoda suszenia jest prosta, nie wymaga nakładu finansowego, zapobiega utracie cennych witamin i składników odżywczych, oraz zachowuje więcej aromatu.
Drugą, równie prosta metodą suszenia ziół, jest skorzystanie z suszarki do warzyw i owoców. Zioła należy położyć na tacach w taki sposób, aby nie nachodziły na siebie podczas suszenia. W zależności od mocy suszarki, suszenie trwa od kilku, do kilkunastu minut.
Trzecią metodą suszenia ziół, jest skorzystanie z piekarnika. Najlepiej, gdy ma on termoobieg. Zioła należy położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika. Odpowiednia temperatura suszenia ziół w piekarniku, to 40 stopni. Należy zwrócić uwagę, aby podczas suszenia, drzwiczki piekarnika, były stale uchylone. W ten sposób, woda zgromadzona w zioła, będzie mogła swobodnie odparować, wysuszają, a nie spalając zioła.
Te trzy proste metody suszenia ziół, z pewnością pomogą Ci zachować niesamowity smak i aromat, przez cały rok.
Herbatki i napary z suszonych ziół. Jak suszyć zioła, by stały się bazą do herbaty?
Mając świeże zioła, z łatwością możemy przygotować domowe herbatki. Są one nie tylko zdrowsze, ale również bardziej aromatyczne. Najlepszą metodą przygotowania ziołowej bazy do herbatek, jest fermentacja liści, oraz ich wysuszenie. Choć brzmi to skomplikowanie, proces ten jest łatwy i przyjemny, a smak i zapach, jaki będzie mieć domowa herbatka, wynagrodzi trud, jaki włożymy w jej przygotowanie. Aby ususzyć zioła na herbatę, należy po zebraniu, zostawić je na kilka godzin w przewiewnym, zacienionym miejscu, aż do momentu, gdy zwiędną. Najczęściej, jest to około 3 godzin, choć czas zależy od grubości i wielkości liści. Gdy liście ziół już podwiędną, należy je rolować, lub zwijać w kulkę, a następnie przekładać do świeżych, wyparzonych, oraz osuszonych słoików. Im ciaśniej, tym lepiej. Następnie, słoiki należy umieści w ciepłym miejscu, na do momentu przybrania zgniłego koloru. Słoiki należy bezpiecznie wyciągnąć, odkręcić, i wysypać ich zawartość, na kratce lub papierze, na którym pozostaną do całkowitego wysuszenia.
Wysuszone zioła, niezależnie od wybranej metody, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, schowanym w suchym i zacienionym miejscu. Doskonale nadają się do tego słoiki i drewniane herbaciarki.