Wiosenny ogródek.
Aranżacja ogrodu to wbrew pozorom niełatwa sprawa. Zaplanowanie części rekreacyjnej, miejsca na grillowanie i spożywanie posiłków, przestrzeni na relaks i atrakcje dla dzieci, rabaty pełne kolorowych kwiatów, warzywniak obfitujący w zdrowe, ekologiczne warzywa to nie lada wyzwanie, a to jeszcze nie wszystkie elementy ogrodu. Drzewka i krzewy owocowe, altana i oczko wodne, a także, niestety często zapominany ogródek ziołowy.
W każdym ogrodzie powinno znaleźć się miejsce na uprawę ulubionych ziół i przypraw. Stały dostęp do świeżych ziół i przypraw to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych potraw, dostarczenie wielu witamin i cennych składników odżywczych do organizmu, a także oszczędność pieniędzy, poprzez brak potrzeby ich kupowania.
Zioła uprawiane w ogródku są dużo bardziej aromatyczne od dostępnych w sklepach torebek z suszonymi przyprawami, koszt ich uprawy jest dużo niższy niż stałe zaopatrywanie się w sklepach, a sama uprawa nie należy do najtrudniejszych i poradzi sobie z nią nawet ogrodnik- amator.
Zioła, które warto mieć w ogródku – estragon
Estragon Artemisia dracunculus, należy do rodziny astrowatych, często inaczej zwany bylicą drganek. Jest wieloletnią, intensywnie krzewiącą się rośliną o prostych łodygach z drewniejącą podstawą. Jego liście są podłużne, lancetowate i mają intensywny zielony kolor. Estragon potrafi osiągnąć nawet półtora metra wysokości. Czas kwitnienia przypada na okres między połową lata a końcem jesieni. Wówczas roślina wytwarza żółto- zielone kwiatostany w formie drobnych koszyczków zebranych w wierchy.
Uprawa estragonu.
Estragon najlepiej rozwijać się będzie w stale nawodnionej, żyznej, próchnicznej i dobrze przepuszczalnej glebie o obojętnym pH. Preferuje stanowiska słoneczne, najlepiej osłonięte od wiatru. Na okres zimowy pędy należy przyciąć i okryć roślinę agrowłókniną, gdyż jest bardzo wrażliwa na mróz.
Estragon rozsiewa się za pomocą podziału starszej rośliny, lub gotowych sadzonek. Uprawa z nasion jest możliwa wyłącznie w przypadku rosyjskiej odmiany estragonu. Rozsady należy dokonać w kwietniu lub maju, umieszczając sadzonki w odległości około czterdziestu centymetrów.
Zbiorów liści do stosowania na świeżo można dokonywać przez cały rok, najlepiej ściąć gałązki tuż przed dodaniem do dania, gdyż listki szybko czernieją i tracą ładny wygląd. Gałązki z młodymi pędami służące do ususzenia zbieramy późnym latem i wieszamy na sznurku, listkami do dołu w suchym, przewiewnym pomieszczeniu. Świeże listki doskonale nadają się do mrożenia w szczelnych, odpowiednich woreczkach.
Estragon świetne sprawdza się w uprawie doniczkowej na domowym parapecie. Daje to możliwość zapewnienia sobie stałego dostępu do świeżych ziół osobom, które nie posiadają ogródka, czy działki.
Właściwości i zastosowanie estragonu.
Największe zastosowanie znalazł w branży kulinarnej, gdzie króluje jako przyprawa do rozmaitych potraw. Estragon jest również wykorzystywany w kosmetologii, medycynie naturalnej, a także aromaterapii.
Przez Francuzów nazywany królem ziół idealnie dopełnia mięsne dania na bazie drobiu, cielęciny, ryb i owoców morza. Jest świetnym dodatkiem do śmietanowych sosów i dań z jajkami, kremowych zup i świeżych sałatek. Jego smak jest bardzo aromatyczny, orzeźwiający, lukrecjowy, lekko ostry, przypominający smak bazylii i anyżu. Najlepiej dodawać go do potraw tuż przed zakończeniem gotowania, gdyż poddany zbyt długiej obróbce termicznej mocno gorzknieje w smaku.
Estragon wykazuje działanie lecznicze, silnie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także przeciwcukrzycowe, hepatoprotekcyjne i wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i trawiennego.
Dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu spożywanie estragonu wpływa pozytywnie na leczenie dolegliwości związanych z zakażeniem helikobakterem, a także wrzodami żołądka i dwunastnicy. Estragon wykazuje silne działanie antyhiperglikemiczne, zmniejsza odporność organizmu na wyrzuty insuliny, co ułatwia kontrolowanie i obniżanie poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo powoduje zwiększenie ilości soków trawiennych i stymuluje produkcję żółci.
W naturalnym lecznictwie ludowym estragon był szeroko stosowany do łagodzenia dolegliwości układu trawiennego, produkcji maści przyspieszających gojenie ran, profilaktyki w walce z pasożytami i wielu innych. Korzeń wspomagał kobiety w regeneracji po porodzie i łagodził obfite i bolesne miesiączki. Palone liście odstraszały owady, a świeże przeżuwane koiły ból zęba i palpitacje serca.