Jakie oleje najczęściej wykorzystuje się w kuchni chińskiej?

Olej w kuchni chińskiej ma istotne znaczenie. Wykorzystywany do smażenia, może wyraźnie poprawiać walory smakowe przygotowywanych potraw. Jest jednak jeden warunek – musi pasować do charakteru danego dania. Zastanawiasz się, jakie oleje i dlaczego najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania orientalnych specjałów? Przeczytaj i sprawdź. 

Oleje w kuchni chińskiej nie służą wyłącznie do smażenia 

W Polsce wykorzystywane najczęściej do smażenia, w kuchni chińskiej stanowią istotny składnik wielu potraw. Oleje mogą bowiem służyć przygotowywaniu specjałów na głębokim tłuszczu, np. w woku lub wzbogacać smak dań lub dodatków do dań, m.in. sosów i dressingów. 

Oleje w kuchni chińskiej. Różnorodność dodatków

Jakie oleje orientalne cieszą się największym uznaniem wśród szefów kuchni i miłośników orientu? Te, które nadają daniom intrygujący posmak. Wśród nich od kilku kulinarnych sezonów prym wiedzie olej kokosowy, a kolejne miejsca zajmują olej ryżowy, arachidowy, sojowy, sezamowy i olej carotino. W jakim celu są stosowane i jakie efekty pozwalają uzyskać? 

1. Olej kokosowy

Olej kokosowy w kuchni chińskiej cieszy się niebywałą popularnością. Może być bowiem wykorzystywany na zimno i do smażenia, do dań wytrawnych i słodkich. Charakteryzuje się subtelnym, ale wyczuwalnym aromatem kokosowym (olej nierafinowany), na rynku jest dostępny także w postaci rafinowanej, bezzapachowej. 

2. Olej ryżowy, arachidowy i sojowy

Oleje ryżowy, arachidowy i sojowy, ze względu na wysoką temperaturę dymienia, w kuchni chińskiej są wykorzystywane głównie do smażenia (w tym smażenia na głębokim tłuszczu). Ta właściwość olejów wyraźnie skraca czas przygotowywania potraw i powoduje mniejszą utratę wartości odżywczych. Olej arachidowy świetnie sprawdza się do smażenia metodą stir-fry. 

3. Olej sezamowy

Olej sezamowy charakteryzuje się niską temperaturą dymienia i nie powinien być wykorzystywany do smażenia. Ze względu na ciekawy posmak najczęściej jest dodawany do sałatek, tortilli faszerowanej wieprzowiną Moo Shu, makaronów i marynaty do mięs. 

4. Olej carotino

Olej carotino, chociaż często wzbogaca smak deserów, świetnie sprawdza się także jako olej do woka. Odpowiedni do smażenia, nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów i jest postrzegany jako zdrowsza alternatywa dla pozostałych olejów, również tych wykorzystywanych w kuchni chińskiej.

Wiele osób nadal zastanawia się nad wyborem odpowiedniego oleju do danej potrawy. Sprawdź portal gastronomiczny smazymy.com i dowiedz się więcej na temat poszczególnych olejów.